Hozzávalók / 12
adag:
Elkészítés:
1. A cukrot és a levendulavirágot tetszés szerint az üvegbe rétegezzük, pár
napra lefedjük egy kis gézdarabbal, majd légmentesen lezárjuk az üveget legalább 2-3 hétre (minél
tovább hagyjuk, annál intenzívebb levendula íze lesz a cukornak).
2. Felhasználás előtt ledaráljuk
az üveg tartalmát, gyönyörű lilás színű porcukrot kapunk, amivel igazán
különlegessé varázsolhatjuk süteményeinket, teánkat.
Hozzávalók / 1
adag:
§ 20 db levendula
§ 1 db tojásfehérje
§ 1 ek víz
Elkészítés:
1. A tojásfehérjét pici vízzel kissé felverjük.
2. A kristálycukrot egy tálra szórjuk.
3. A levendulákat belemártjuk a tojásfehérjébe, jól lecsöpögtetjük, majd
beleforgatjuk a kristálycukorba. Kissé lerázzuk.
4. Napon (vagy sütőben 60 fokon) teljesen megszárítjuk.

Hozzávalók / 4
adag:
§
1 csésze cukor, aminek a fele lehet
levendulás is (lásd előző
recept)
§
1/4 csésze durván őrölt mandula
§
100 g vaj (vagy margarin)
§ 2 tk levendulavirág
§
2 tojás
§
1/2 citrom reszelt héja
§
1 kis pohár tejföl
§
1/2 dl tej
§
1 és 1/4 csésze liszt
§
1/4 tk szódabikarbóna
§
csipet só
Elkészítés:
1. Egy nagy tálban elegyítsük a durvára őrölt mandulát
és a cukrot, egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a reszelt citromhéjat és a
levendulavirágot is.
2. Majd a szobahőmérsékletű vajjal
együtt keverjük habosra.
3. Ezután jöhet bele a tejföl, a sóval, szódabikarbónával elkevert liszt is.
4. Ha szükséges, lágyíthatjuk egy kis tejjel.
5. A kuglóf vagy a koszorúformát béleljünk ki sütőpapírral, egyenletesen terítsük szét benne a masszát.
6. Előmelegített sütőben süssük kb. 60-80 percen át (sütő függvénye).
7. Sülés közben figyeljük a süteményt. Ha nagyon barnul a teteje, fedjük le
alufóliával, s így süssük egészen addig, amíg a közepébe szúrt hústűre már nem ragad rá.
8. Kicsit hagyjuk a formában hűlni, majd borítsuk rácsra, húzzuk
le róla a papírt, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
9. Cukor-, vagy csoki mázzal díszíthetjük, s még egy kis levendulavirágot is
szórhatunk rá.
Levendulás-fehércsokoládés házi fagylalt
Hozzávalók (kb. 7 dl fagylalthoz):
4 dl tejszín
2 dl cukrozott, sűrített tej
5 dkg fehér csokoládé, felaprítva
4 tk szárított levendula (bio), vagy 4-5 szál friss virág
2 tojássárgája
csipet só
Elkészítés:
A tejszínt a sűrített tejjel közepes méretű lábasba öntjük, és forráspontig melegítjük. (Amikor pici buborékok kezdenek megjelenni a tetején, azonnal levesszük a tűzről.) Beletesszük a szárított (vagy friss) levendulát, és 20 percig letakarva állni hagyjuk, hogy a masszát finoman átjárja a levendula aromája. Ekkor kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük a tojás sárgákat. Leszűrjük az illatos tejszínes folyadékot, és lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojáshoz, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet. Visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett néhány percig alacsony tűzön főzzük (nem fog puding-szerűen besűrűsödni, folyékony marad). Közben hozzáadjuk a felaprított fehér csokoládét, hogy felolvadjon. A masszát teljesen lehűtjük (érdemes előző este elkészíteni), végül fagylaltgépben elkészítjük. Ha nincs fagylaltgépünk, a következőképpen járunk el: a jéghideg masszát dobozba öntjük, majd a mélyhűtőbe tesszük. Kb. óránként kivesszük, és mixerben átkeverjük, összesen 4-5 alkalommal.
A receptet a CHILI &VANILIA honlapjáról vettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése