2014. április 13., vasárnap

A levendula felhasználási formái

A legelterjedtebb a levendula olaj és illóolaj. Amit gyógynövényként használhatunk fel a fürdővizünkben vagy a bőrünkbe bedörzsölve.
Virágát szárítják amit teának is felhasználhatunk vagy kis anyagba varrhatjuk így a szekrényben felakasztva moly űző és illatosító is. 
 Lavender
Virágából a teát a következő képen készíthetjük: egy kávés kanál levendula virágot forrázzunk le 2 dl vízzel és 15 percig áztassuk. Napi kétszer igyuk 20 perccel evés előtt. Nyugtatja az idegeket, jó hatással van az emésztésre, a reumás fájdalmakra is.

Száraz virágként csokrokba köthetjük és otthonunk dísze is lehet, de az ablakba téve szúnyog és skorpió ellen is hatásos védelmet nyújt. Az ügyesebbek koszorút is fonhatnak belőle.
 Lavender
A kozmetikában számtalan terméket állítanak elő belőle. A sampont gyulladt fejbőrre ajánlják, a hajunk lágy és levendula illatú lesz. A testápolót érzékeny bőrre. A szappan pedig mindenkinek való. 
 #lavender
Aztán ott van a parfüm. Provence-ban Grasse a parfümgyártás központja. Ingyenes gyárlátogatást lehet tenni, ahol megmutatják az illatok palackba mentését. Az öreg gyárban hatalmas tartályokban főzik a virágszirmokat. Vásárolhatunk is a Parfüm Múzeumban vagy a Fragonard-ban.
 Les Lavandes de l'oncle Nestor. A still to distill lavander
Élelmiszerként is rengetegféle képen felhasználhatjuk. Cukrot ízesíthetünk vele, kandírozhatjuk és süteményekbe is kiváló. Növeli az ehető gyógynövények sorát. A levendula lekvárról, szörpről, zseléről és a mézről se feledkezzünk meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése