2014. április 9., szerda

Zöldfűszerek a konyhában

A különböző aromájú zöldfűszereknek  fontos szerepe jut az ételek ízesítésénél. A zöldfűszerek illóolajokat tartalmaznak, amelyek jót tesznek a közérzetünknek: serkentik az emésztést! Friss fűszernövényeket otthon is tarthatunk a kertben és a panelban is hiszen ezek akár balkonnövényekként is nevelhetők. Általában a piacon frisset kapunk, ha mégsem tudunk frisset beszerezni akkor a szárított növényt ne aprítva tároljuk, mert hamar elvesztik aromájukat. Legjobb hűvös, sötét és száraz helyen tartani.


Nézzük aromájuk szerint való csoportosításukat:

  1. Enyhe és finom aromájú zöldfűszer például a petrezselyem, a turbolya, a kapor és a vérfű. A tárkonynak ellenben fűszeres az aromája. Jól illenek salátákhoz és halételekhez. Ne főzzük az ételbe, mert elvesztik az ízüket.
  2. Fanyar és erőteljes aromájú zöldfűszer például a babérlevél, a rozmaring, a majoránna, az oregánó, a zsálya és a csombor. Kiválóak mediterrán ételekhez. Ezeket főzni kell az ételben, hogy aromájuk jól érvényesüljön.
  3. Friss aromájú zöldfűszer a citromfű és a menta. Ezek a korianderhez hasonlóan Ázsiából származnak. A koriandernek intenzíven friss az íze, ázsiai ételekhez kiválóan illik. 
Provence-i fűszerek alatt egy zöldfűszer keveréket értünk, amely oregánóbó, csomborból, kakukkfűből, rozmaringból és majoránnából áll. Ez a fűszerkeverék adja a mediterrán ételek, különösen az egytálételek és a ropogós pizzák jellegzetes ízét.

A Fines herbes (finom zöldfűszerek) alatt kis csokorba kötött tárkonyt, petrezselymet, torbolyát és metélőhagymát értünk. Fejes saláta, szárnyas és halételek ízesítésére kiváló. A zöldfűszereket összekötve, csokorban vagy frissen felaprítva a főzés vége előtt adjuk az ételhez. 

A Bouquet garni (zöldség- és zöldfűszercsokor) petrezselyemből, babérlevélből és kakukkfűből álló csokor, amelyet levesek és mártások ízesítésére használhatunk. A szárnyas ételekhez majoránnával és tárkonnyal, a vadételekhez borókával egészíthetjük ki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése