2014. április 19., szombat

Húsvét Franciaországban

Franciaországban a szabadban ünneplik a húsvétot a családdal, barátokkal, szomszédokkal együtt. A francia gyerekek húsvét vasárnap reggelén tojásra vadásznak amit már előre a szülők elrejtettek a kertben. Sok tojást (hímes és csoki) is kapnak ajándékba, amelyek között van olyan csodálatos is amit kár elfogyasztani.
A húsvéti hagyomány kapcsolódik ahhoz, hogy az ország lakosságának 90 %-a katolikus, még ha nem gyakorolja a vallást, ezt az ünnepet akkor is előszeretettel ünneplik. 
Fő húsvéti ételek itt is a sonka amit fehérborban főznek petrezselyemmel, tárkonnyal és turbolyával , tojás, kalács és a bárány mint nálunk. Nem hiányozhat a bor és a finom desszert sem. 


A húsvéti ebéd akár vacsoráig is elhúzódik, igaz tudjunk, hogy a franciák szeretnek enni és az ízeket élvezni, ehhez pedig időt kell hagyni. 
Előétel ilyenkor is van, ami általában hideg saláta öntettel vagy krémek (fougass) kenyérre kenve. Az olajbogyókrém (tapenade): a padlizsánokat (3 db) 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük. Amikor már rendesen puhák, kivesszük, kettévágjuk, és kikaparjuk a húsukat. Robotgéppel pürésítjük a magozott 30 dkg olajbogyókat, az 5 dkg ringlit (szardella szeletek kapribogyóra tekerve) és a padlizsánhúst, hozzáadva a 3 evőkanál provence-i fűszerkeveréket és a 3 evőkanál olívaolajat. Lehűtjük, néhány órát hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. Pirítóssal vagy mártogatósként kínáljuk. Aztán a teljesség igénye nélkül még a következő krémek is lehetnek szarvasgombás tőkehalkrém (brandade de morue), chilis-majonézes krém, fokhagymás majonéz ( aioli, ejtsd ájóli) vagy szardellakrém (anchoide). 
 Tapenade French Olive Dip
A főétel lehet a sonka és vagy a bárány sülve, főve amit Herbs de Provence-el ízesítenek. 
A provence-i gyógynövény vagy fűszerkeverék receptje a következő: 2 evőkanál oreganó, kakukkfű, só, levendula virág, 1 teáskanál bazsalikom, zsálya, rozmaring. Az összetevők lehetnek szárítottak vagy frissek is. Ezeket zúzzuk össze mozsárban és tároljuk légmentesen zárt edényben. Használjuk fel sültekhez. Van egy változata amely öntetnek vagy pácoláshoz kiváló az így hangzik: 1 v. 2 teáskanál provence-i fűszerkeverék, 5 evőkanál fehérborecet, 5 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1/8-ad teáskanál őrölt bors, 1/4 teáskanál só. Ezeket tegyük egy üvegbe és addig rázzuk amíg egynemű nem lesz és már kész is az öntet. A maradékot hűtőszekrényben tároljuk. 
 herbes de Provence, Provence-Alpes-Côte d'Azur
Van egy hasonló is citromos-mustáros dresszing: 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál fehérborecet, 1 evőkanál dizsoni mustár, 1 1/2 teáskanál citrom reszelt héja, 1 1/4 teáskanál friss apróra vágott tárkony, 1/4 teáskanál só, 1/8 teáskanál őrölt bors, 1/3 csésze extra szűz olívaolaj. Ezeket is üvegben addig rázom, amíg egynemű nem lesz.  Ez is mehet a hűtőbe.
Ezen kívül még tálalhatnak egyéb főtt ételeket is. 
Ezután egy kis pihenő jön amikor csak borozgatnak és mellé tálalják a következő fűszeres süteményt a Herbes de Provence Palmiers (provence-i fűszeres tészta). 1 leveles tésztát megkenem az 1/4 csésze olívaolajban elkevert 1 gerezd zúzott fokhagymával és 3 evőkanál provence-i fűszerkeverékkel. A leveles tészta mindkét oldalát elkezdem feltekerni és középen szépen megkenem 1 felvert tojással. Ezután szeletelem és sütőpapíros tepsibe teszem a tetejét megszórom negyed teáskanál őrölt borssal. 200 fokon 12-15 percig aranybarnára sütöm.
 Herbes de Provence Palmiers Recipe.  These are very tasty and very easy to make.
Aztán jöhet az elmaradhatatlan sajttáj különböző helyi ízekkel és baguette, na és az elmaradhatatlan bor.
A végére marad a desszert, ami húsvétkor csokoládés szokott lenni, pl. párizsi csokoládé torta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése