2014. április 9., szerda

Isteni levendulás receptek

Sokszor és sokat gondoltam rá, hogy készítek valamilyen levendulás süteményt. Azt hiszem most húsvétkor jött el az ideje, hogy meg is tegyem. Az alábbiak közül valamelyik receptre esik majd a választásom. íme néhány lehetőség különböző blogok és főzős oldalak segítségével a levendula sütemény formájában való felhasználásához. 

 Levendulás porcukor
Hozzávalók / 12 adag:
§  20 dkg cukor
§  40 db levendula (virág, szárított)

Elkészítés:
1.    A cukrot és a levendulavirágot tetszés szerint az üvegbe rétegezzük, pár napra lefedjük egy kis gézdarabbal, majd légmentesen lezárjuk az üveget legalább 2-3 hétre (minél tovább hagyjuk, annál intenzívebb levendula íze lesz a cukornak).
2.    Felhasználás előtt ledaráljuk az üveg tartalmát, gyönyörű lilás színű porcukrot kapunk, amivel igazán különlegessé varázsolhatjuk süteményeinket, teánkat.

lavender rock candyKandírozott levendula
Hozzávalók / 1 adag:
§  20 db levendula
§  1 db tojásfehérje
§  1 ek víz
§  2 ek cukor (finom kristályos)

Elkészítés:
1.    A tojásfehérjét pici vízzel kissé felverjük.
2.    A kristálycukrot egy tálra szórjuk.
3.    A levendulákat belemártjuk a tojásfehérjébe, jól lecsöpögtetjük, majd beleforgatjuk a kristálycukorba. Kissé lerázzuk.
4.   Napon (vagy sütőben 60 fokon) teljesen megszárítjuk.

Provence-i levendulás sütemény
Hozzávalók / 4 adag:
§  1 csésze cukor, aminek a fele lehet levendulás is (lásd előző recept)
§  1/4 csésze durván őrölt mandula
§  100 g vaj (vagy margarin)
§  2 tk levendulavirág
§  2 tojás
§  1/2 citrom reszelt héja
§  1 kis pohár tejföl
§  1/2 dl tej
§  1 és 1/4 csésze liszt
§  1/4 tk szódabikarbóna
§  csipet só
Elkészítés:
1.    Egy nagy tálban elegyítsük a durvára őrölt mandulát és a cukrot, egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a reszelt citromhéjat és a levendulavirágot is.
2.    Majd a szobahőmérsékletű vajjal együtt keverjük habosra.
3.    Ezután jöhet bele a tejföl, a sóval, szódabikarbónával elkevert liszt is.
4.   Ha szükséges, lágyíthatjuk egy kis tejjel.
5.    A kuglóf vagy a koszorúformát béleljünk ki sütőpapírral, egyenletesen terítsük szét benne a masszát.
6.   Előmelegített sütőben süssük kb. 60-80 percen át (sütő függvénye).
7.    Sülés közben figyeljük a süteményt. Ha nagyon barnul a teteje, fedjük le alufóliával, s így süssük egészen addig, amíg a közepébe szúrt hústűre már nem ragad rá.
8.   Kicsit hagyjuk a formában hűlni, majd borítsuk rácsra, húzzuk le róla a papírt, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
9.   Cukor-, vagy csoki mázzal díszíthetjük, s még egy kis levendulavirágot is szórhatunk rá.

. 
Levendulás-fehércsokoládés házi fagylalt

Hozzávalók (kb. 7 dl fagylalthoz):

4 dl tejszín
2 dl cukrozott, sűrített tej
5 dkg fehér csokoládé, felaprítva
4 tk szárított levendula (bio), vagy 4-5 szál friss virág
2 tojássárgája
csipet só

Elkészítés:

A tejszínt a sűrített tejjel közepes méretű lábasba öntjük, és forráspontig melegítjük. (Amikor pici buborékok kezdenek megjelenni a tetején, azonnal levesszük a tűzről.) Beletesszük a szárított (vagy friss) levendulát, és 20 percig letakarva állni hagyjuk, hogy a masszát finoman átjárja a levendula aromája. Ekkor kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük a tojás sárgákat. Leszűrjük az illatos tejszínes folyadékot, és lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojáshoz, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet. Visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett néhány percig alacsony tűzön főzzük (nem fog puding-szerűen besűrűsödni, folyékony marad). Közben hozzáadjuk a felaprított fehér csokoládét, hogy felolvadjon. A masszát teljesen lehűtjük (érdemes előző este elkészíteni), végül fagylaltgépben elkészítjük. Ha nincs fagylaltgépünk, a következőképpen járunk el: a jéghideg masszát dobozba öntjük, majd a mélyhűtőbe tesszük. Kb. óránként kivesszük, és mixerben átkeverjük, összesen 4-5 alkalommal.

A receptet a CHILI  &VANILIA honlapjáról vettem.


lavender lemonade 
Az isteni finom levendulás limonádé

Készítsük el a szokásos módon a limonádénkat, itt a cukor felét helyettesíthetjük levendulás cukorral. Majd pár friss virágot is keverhetünk el benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése