2014. április 13., vasárnap

Francia étkezési szokások

A francia konyha méltán híres a fűszereiről, mártásairól. Csak hogy pár híres ételt, alap ételt említsek: Hagymaleves, besamelmártás, pástétomok, különleges sajtok, foie Gras (libamáj). Itt kell megemlítenem a csigát és a békát is amit előszeretettel készítenek és még fesztiválokat is rendeznek köréjük.
Reggelire tejeskávét vagy kakaót isznak mellé péksüteményt csipegetnek ami leginkább a croissant és az ehhez szükséges vaj, persze igazi francia, dzsem, méz.
Az ebéd könnyű, ma már alkalmazkodott a modern élethez, bár vidéken még mindig a hagyományokat fojtatják. Könnyű salátákat, előételeket, húsételeket esznek mártással, párolt zöldséggel.
A vacsora szentsége az ami megmaradt, ilyenkor gyűlik össze a család és beszélik meg az aznap eseményeit. A legfontosabb étkezés négy fogásból áll, még a leghétköznapibb családoknál is. Leves ritkán kerül az asztalra, inkább télen és csakis vacsorára. A húsleveset pot-au-feu-nak (forró fazék) nevezik mivel kőedényben vagy vasfazékban készül. Könnyű előétellel kezdenek, aztán jönnek a frissen sültek vagy hideg húsok, sajtfélék, gyümölcs és végül az édesség.
A bor elengedhetetlen része az étkezéseknek. A legtöbb helyen minden ételhez külön borokat is kínálnak. 

Vajjal és olívaolajjal sütnek. Leginkább friss zöldfűszereket használnak fel, de csak annyit,hogy nem nyomja el az étel igazi ízét. A nálunk legtöbben használt fűszerpaprikát azonban ritkán és igen keveset használják. Húsok közül a marha, borjú, bárány, szárnyas és vadhúsok a kedveltek amit sütnek vagy grilleznek.
Előkelő helyen szerepel még a hal és a tengergyümölcsei is, hiszen a tengerpartjának hossza többszöröse a szárazföldi országhatárnál.

A ételekhez maguk szerzik be a friss hozzávalókat a piacról, hentesüzletből. Mindig  az évszaknak megfelelő idény gyümölcsöt, zöldséget részesítik előnyben.

Az iskolákban is többféle menüből lehet választani és azok is több fogásból állnak. 

Összességében állíthatjuk, hogy a franciák úgy imádnak enni és főzni, mint ahogy egy-egy focimeccsen szurkolni. 

És hogy nem maradjunk recept nélkül, lássuk a basemal történetét és készítését.
A mártásokat főtt, párolt húsokhoz, zöldségekhez adjuk. A besamel névadója a XVII. századi gourmond Béchamel márki akinek a szakácsa készítette el először. Sóval, szerecsendióval és cayenni borssal fűszerezett tejet forralt, közben lisztből és vajból fehér rántást készített, amibe beleöntötte a az átszűrt meleg tejet és állandó kevergetés közben az egészet felforralta. A végén még egy kevés tejszínt és vajat tett bele. Ez az igazi alapmártás amit ma már sokféleképpen lehet elkészíteni.
Spring Market Paris Photography Set of Four by TheParisPrintShop on Etsy.

Traditional Tuscan market


A képeket a printerest.com oldalakon találtam.
A shop in Provence....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése